Kam a na co lepit samolepky

Samolepku můžeme aplikovat na čistou, odmaštěnou a prachu zbavenou stěnu. Lepíme na hladké stěny, ale i štukované – zde je ideální použít např. tenisový míček a samolepku přes přenosovou folii „kutálením“ míčku vyhladíme.

Můžeme nalepit také na dveře, okna, skleněné výplně, ledničky, nábytek a na mnohé další podklady.

íprava na lepení – zeď

Před samotným lepením je dobré stěnu očistit a odmastit. Použijeme čisté košťátko, čistou a vlhkou utěrku z mikrovláken nebo vysavač. Pokud budeme lepit např. v okolí kamen je dobré stěnu otřít houbičkou namočenou v pracím mýdle. Lze omýt i několikrát po sobě. Vždy ale necháme dobře oschnout.

Teplota při lepení

Optimální teplota při lepení je 18 °C – 25 °C.

Příprava na lepení – samolepka

Samolepku si před lepením rozložíme na rovném povrchu a necháme min. 1 hodinu odpočinout (hlavně v zimě, kdy přijde balík a chystáte se lepit studenou samolepu) a přizpůsobit se teplotě místnosti. Větší motivy lepíme ve dvou lidech.

Podkladovou folii si rozstřihneme na dvě poloviny – toto nám usnadní lepení
– samolepku si otočíme zadní stranou nahoru a pomalu odstraníme podkladový papír do půlky
– tento podkladový papír odstřihneme a vložíme nazpět na samolepku POZOR, MUSÍME OPĚT VLOŽIT POVOSKOVANOU STRANOU

Lepení samolepky na zeď

a) umístíme samolepku na požadované, čisté místo

b) za pomoci přiložených lepíků si samolepku přichytíme a vyměříme všechny vzdálenosti – ideálně, pokud použijeme min 4 lepíky – tímto budou na všech stranách (dva lepíky by měly být kousek od prostřiženého podkladu)

c) jednu polovinu samolepky zdvihneme a sundáme (nebo sundaváme postupně podkladový papír – pokud se jedná o velkou samolepu) podkladový papír

d) začneme hladit od středu do kraje, použijeme přiložený nebo koupený „hladík“, případně použijeme např. složenou, čistou utěrku

e) po nalepení první poloviny samolepky sejmeme všechny lepíky

f) nyní odstraníme podkladový papír i z druhé poloviny a začneme opět hladit od středu ven

g) po nalepení celé samolepky sundáme VELICE OPATRNĚ přenosovou průhlednou folii – ideálně ji přeložíme o 180°, viz. obrázek. Opatrně samolepku ještě vyhladíme bez přenosové folie. Můžeme také použít tenisový míček a točením a tlačením dokonale samolepku přitlačíme ke stěně. Případné bubliny vytlačíme opatrně prsty nebo propíchneme špendlíkem.