Na našich samolepkách si dáváme opravdu záležet. Chceme, aby byly nejen kvalitní, ale také unikátní a nápadité. Co všechno tak obnáší jejich výroba? To vám prozradíme na následujících řádcích, které vám dají nahlédnout „pod pokličku“ celého procesu – od vzniku návrhu až po vyřezání a odeslání k vám domů.

Nápade, kde jsi?
Na samotném počátku je samozřejmě nápad. Buď přijde zcela spontánně, nebo mu musíme trochu pomoci. V takovém případě cíleně hledáme inspiraci – v přírodě, obličejích, okolí apod. Jindy vznikne čistě na základě poptávky, kdy dostaneme např. takovéto zadání: „Potřebujeme vymyslet samolepku, něco jako dítě na lodi nebo ještě lépe Dítě na palubě. Musí to být roztomilé, hravé, musí z toho vyzařovat dobrodružství, musí se tam vejít hodně dětí a hlavně, musíme měnit druhy hlaviček”. A tak víme, co tvořit. Grafik se může vrhnout do realizace a přeměnit pouhou myšlenku v originální kresbu.

A začínáme kreslit
Zdálo by se, že to nejtěžší máme za sebou, ale nenechte se mýlit. Než se z nápadu stane nakreslený obrázek a předloha samolepky, obvykle to ještě chvilku trvá. Grafika čeká v této fázi skicování, tedy tvorba náčrtů. Někdo na to jde klasickou cestou se skicákem, tužkami a fixy, jiný využívá moderní technologie v podobě tabletu s perem.

Než se dobereme toho nejlepšího výsledku, mohou vznikat i desítky kreslených návrhů. Tato část procesu končí ve chvíli, kdy je grafik spokojený s poslední verzí skic. Obtáhne je silným černým fixem a šup s nimi do počítače.

Blížíme se do finále – skica míří do počítače
Nyní je potřeba dostat skicu do počítače a uložit ji v digitální podobě. U menších samolepek (např. Siluety, Dítě v autě apod.) pro to využíváme mobilní aplikaci Shapes, díky které kresbu jednoduše vyfotíme a přeneseme. U složitějších a velkoformátových motivů musíme nakreslený obrázek naskenovat a „ručně“ ho v počítači obkreslit neboli vektorizovat. Výsledek musí být naprosto dokonalý, což znamená, že všechny body musí být na svém místě.

Jakmile objednáte, jdeme řezat
Samolepka je po přenosu uložena v křivkách v počítači a je plně připravena k výrobě. K té přistoupíme na základě objednávky s danými parametry – barva, velikost, způsob lepení a další. Díky těmto přesným údajům je vyřezávání jasnou záležitostí. Zárukou vysoké kvality provedení se zachováním všech detailů je náš špičkový plotr (více se o našich strojích dozvíte Plotr Roland).

Po vyřezání motivu odstraníme přebytečné části a opatříme samolepku speciální fólií, která slouží ke snadnému nalepení na zeď nebo auto. A pak už může putovat k vám a dělat vám radost. Samolepu pečlivě zabalíme a prostřednictvím DPD (či jiného přepravce) pošleme.

Zajímavé samolepky s tématikou stromů a květin naleznete zde.